Składniki
Płatki owsiane 250 g
Czekolada gorzka 100 g
Pierniczki czekoladowe z konfiturą 50 g
Ciastka korzenne z czekoladą 50 g
Figi 30 g
Przyprawa do piernika 7 g
Kakao gorzkie 100 g
Miód 40 g
Oliwa z oliwek 40 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 150 stopni.
1
Krok 2
W misce dokładne wymieszaj płatki owsiane z kakao, przyprawą do piernika, oliwą i miodem.
2
Krok 3
Przesyp wymieszane składniki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia - powstanie gęsta masa, staraj się ją rozłożyć płaską, równomierną warstwą. Piecz przez około 12-15 minut. W połowie przemieszaj granolę, żeby równo się upiekła i nie paliła.
3
Krok 4
Po tym czasie wyjmij blaszkę do ostygnięcia.
4
Krok 5
Czekoladę, ciastka, pierniczki i figi posiekaj na drobne kawałki, wymieszaj z ostudzoną granolą. Przesyp do pojemnika i gotowe. Możesz ją tak przechowywać do 2 tygodni.
5