Składniki
Winogrona czerwone 0.5 kg
Skrobia kukurydziana biała 60 g
Mąka pszenna 60 g
Cukier 50 g
Orzechy włoskie 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Dokładnie umyj winogrona i przełóż do miski. Bardzo dokładnie wyciśnij z nich sok (na przykład ubijaczką do ziemniaków lub wyciskarką wolnoobrotową).
1
Krok 2
Przecedź sok przez sitko do rondelka.
2
Krok 3
Dodaj cukier i obie mąki. Wymieszaj bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Nie przejmuj się barwą soku inną niż na zdjęciu, gdyż sok z winogron, które najczęściej kupisz w Polsce, ma inny kolor (bardziej szary), niż z winogron Gruzińskich (fioletowy). Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu ładnego fioletowego koloru możesz dodać czerwonego barwnika.
3
Krok 4
Gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, dopóki nie osiągnie konsystencji gęstego kisielu.
4
Krok 5
Przelej na płaskie talerzyki i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw do ostudzenia.
5