Składniki
Sok pomarańczowy 75 ml
Syrop malinowy 30 ml
Woda 50 ml
Sok z cytryny 10 ml
Żelatyna 30 g
Cukier 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
W tym przepisie zrobimy 2 rodzaje żelek.
1
Krok 2
Przygotuj dwie miseczki, do jednej wlej filtrowaną lub przegotowaną wodę i syrop malinowy oraz dodaj około ⅓ cukru. Do drugiej sok pomarańczowy z sokiem z cytryny i resztę cukru.
2
Krok 3
Wsyp do obu miseczek po 15 g żelatyny, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
3
Krok 4
Kiedy żelatyna napęcznieje, przełóż każdą galaretkę do osobnych rondelków.
4
Krok 5
Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Podgrzewaj tylko do momentu, aż żelatyna się rozpuści, nie doprowadzaj do zagotowania (wtedy żelki mogą wyjść mętne lub się rozpływać).
5
Krok 6
Przelej płyn znowu do miseczek i odczekaj kilka minut. Kiedy płyn będzie letni, przelej go do silikonowych foremek i wstaw do lodówki.
6
Krok 7
Nasze żelki potrzebują około dwóch godzin w lodówce. Po tym czasie wyjmij je z foremek i przełóż do miseczki. PS. Jeśli nie masz tylu foremek, możesz rozlać je do plastikowych pojemników, a potem pokroić ;)
7