6 lat temu

Ciasto francuskie / Jabłko / Cynamon

15 + 15 min
7 zł
bardzo łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ciasto francuskie 1 szt
Jabłka 1 szt
Cukier 10 g
Cukier waniliowy 15 g
Cynamon 3 g
Masło 15 g
Jajka 1 szt
Cukier puder 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyte jabłka w skórce oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
1
Krok 2
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż jabłko kilka minut, dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon. Wymieszaj i odstaw (jabłka mają być półtwarde).
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3
Krok 4
Rozłóż ciasto na desce i pokrój w kostkę o pożądanej wielkości.
4
Krok 5
Na środek co drugiego kawałka ciasta nakładaj farsz z jabłek.
5
Krok 6
Przykryj drugim kawałkiem, widelcem sklej boki naokoło. Nożem natnij ciasto od góry kilka razy.
6
Krok 7
Na blasze ułóż papier do pieczenia, a na nim ciastka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
7
Krok 8
Włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
8
Krok 9
Po tym czasie wyjmij ciastka i posyp cukrem pudrem.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami