3 lata temu

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

1 h + 30 min
22 zł
umiarkowane
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 5 szt
Truskawki 350 g
Mąka pszenna 170 g
Mąka ziemniaczana 110 g
Cukier puder 120 g
Proszek do pieczenia 15 g
Śmietana 18% 400 ml
Poziomki 5 g
Żelatyna 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie ostudź.
1
Krok 2
Umyj truskawki, usuń ich białe elementy we wnętrzu, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
2
Krok 3
Wyjmij jajka z lodówki, rozbij je, oddzielając żółtka od białek. Połącz białka jajeczne z cukrem pudrem i ubijaj aż do utworzenia zbitej piany. Powinna ona trzymać się powierzchni miski w momencie jej przewrócenia.
3
Krok 4
Włóż do miski z pianą obie rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz oddzielone wcześniej żółtka. Uruchom mikser w trybie powolnych obrotów i miksuj, wykonując okrężne ruchy w jedną stronę.
4
Krok 5
Dołącz pokrojone wcześniej truskawki i wymieszaj z pozostałymi składnikami na biszkopt. Przelej ciasto to tortownicy lub blachy wyłożonej papierem.
5
Krok 6
Umieść w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto biszkoptowe z truskawkami przez około 35 minut.
6
Krok 7
Pozostaw biszkopt w piekarniku aż do lekkiego przestygnięcia.
7
Krok 8
Usuń papier do pieczenia, który znajduje się na dnie blachy. Wyjmij ciasto i rozsmaruj na jego powierzchni śmietanę za pomocą noża. Umieść na biszkopcie poziomki w celu dekoracji.
8
Krok 9
Posyp ciasto cukrem pudrem. Udekoruj ciasto z truskawkami, kładąc na powierzchni pokrytej śmietaną poziomki. Przepis możesz również wzbogacić o inne owoce, takie jak borówki, winogrona czy maliny.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami