2 lata temu

Ciasto francuskie / Mak / Bakalie / Rum

15 + 25 min
16 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Masa makowa 300 g
Ciasto francuskie 400 g
Pomarańcze 1 szt
Rodzynki 50 g
Orzechy włoskie 80 g
Miód 50 g
Rum 100 ml
Cukier wanilinowy 20 g
Jajka 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Rodzynki namocz w rumie.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2
Krok 3
Do masy makowej dodaj startą skórkę i sok z pomarańczy, miód i cukier wanilinowy.
3
Krok 4
Drobno posiekaj orzechy i rodzynki namoczone w rumie. Dodaj to wszystko (razem z rumem) do masy makowej i wymieszaj dokładnie.
4
Krok 5
Ciasto przetnij na dwie równe części. Jedną wyłóż spód blaszki, rozsmaruj na niej warstwę masy makowej i przykryj drugą warstwą ciasta.
5
Krok 6
Delikatnie natnij nożem całą powierzchnie ciasta na krzyż i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
6
Krok 7
Wstaw do piekarnika na 20-25 min. Kiedy ciasto będzie mieć złoty kolor, wyjmij je i pokrój.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami