Składniki
Jabłka 1 szt
Mąka pszenna 75 g
Masło 60 g
Cukier 40 g
Sól 2 g
Cukier wanilinowy 10 g
Cynamon 2 g
Galaretka cytrynowa w proszku 4 g
Mirror glaze 50 ml
Czekolada biała 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej 50 g masła, 25 g cukru i sól. Wyrób ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
1
Krok 2
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
3
Krok 4
W rondelku rozgrzej resztę masła, smaż na nim chwilę starte jabłko. Dodaj resztę cukru, cynamon, cukier wanilinowy i galaretkę w proszku. Smaż kilka minut mieszając aż sok odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
4
Krok 5
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cienko (na około 1-2 mm). Ułóż w półokrągłych silikonowych formach (muszą być żaroodporne). Żeby ciasto za bardzo nie wyrosło z folii aluminiowej uformuj kulki i połóż na ciasto. Całość piecz około 15 minut, po tym czasie wyjmij kulki z folii i dopiecz jeszcze 10 minut (mają mieć jasno-brązowy kolor).
5
Krok 6
Czekoladę przełóż do miseczki (metalowej lub porcelanowej) i opalaj palnikiem aż się delikatnie przypali, często mieszaj (ma być opieczona, nie całkiem spalona). Wyłóż talerzyk folią spożywczą, wylej na nią czekoladę i włóż do zamrażarki na 10 minut.
6
Krok 7
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie wypełnij obie połówki farszem jabłkowym. Złącz je ze sobą i ułóż na np.kratce nad szerokim naczyniem do którego spłynie nadmiar polewy.
7
Krok 8
Mirror glaze rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie polej nią ciasto (możesz to zrobić dwukrotnie, jeżeli chcesz mieć grubszą warstwę). Wstaw szarlotkę na chwilę do lodówki, żeby polewa zastygła.
8
Krok 9
Czekoladę przełóż na deskę i posiekaj.
9
Krok 10
Na talerzu ułóż posiekaną paloną czekoladę, na niej szarlotkę w kształcie jabłka i udekoruj.
10