Składniki
Mleko 50 ml
Śmietanka 30% 50 ml
Żelatyna w proszku 8 g
Cukier wanilinowy 10 g
Cukier 15 g
Borówki amerykańskie 6 szt
Mirror glaze 50 g
Sok z marakui 30 ml
Czekolada biała 50 g
Agar 0.5 g
Woda 30 ml
Olej 100 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Żelatynę zalej odrobiną wody, żeby namokła.
1
Krok 2
Zagotuj mleko ze śmietanką, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem.
2
Krok 3
Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
3
Krok 4
Umyte borówki pokrój w plasterki i poukładaj w pojemniku. Przelej do niego przez sitko mleko ze śmietaną i żelatyną.
4
Krok 5
Ostudź i wstaw do lodówki (jeśli zależy Ci na czasie, wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki, a potem do lodówki).
5
Krok 6
Zagotuj sok z marakui z wodą i agarem, przecedź i zostaw do ostudzenia.
6
Krok 7
Strzykawką wkraplaj krople marakui z agarem do zimnego oleju.
7
Krok 8
Odcedź “kawior” z marakui z oleju i delikatnie opłucz go zimną wodą.
8
Krok 9
Czekoladę połam do miski, opalaj palnikiem i często mieszaj.
9
Krok 10
Paloną czekoladę przełóż do pojemnika i schłódź. Po wyjęciu posiekaj.
10
Krok 11
Mirror glaze rozpuść w kąpieli wodnej.
11
Krok 12
Kiedy panna cotta stężeje pokrój ją na porcje i polej gęstym, ale jeszcze płynnym mirror glaze (najlepiej wcześniej postaw ją np. na kratce, aby nadmiar polewy spłynął). Wstaw do lodówki.
12
Krok 13
Rozsyp paloną czekoladę na talerzu, połóż na niej panna cottę i posyp owocowym “kawiorem".
13