Składniki
Śmietanka 30% 50 ml
Cytryna 0.25 szt
Cukier wanilinowy 3 g
Mirror glaze 30 g
Żelatyna 2 g
Pulpa mango 10 g
Agar 0.5 g
Woda 30 ml
Cukier 15 g
Olej 100 ml
Miód spadziowy 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wlej olej do miseczki a następnie wstaw do lodówki.
1
Krok 2
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i zostaw żeby napęczniała. Później rozpuść ją w kąpieli wodnej (nad parą), lub delikatnie podgrzewając w rondelku (uważaj! nie może się zagotować, ponieważ straci właściwości żelujące).
2
Krok 3
Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając 5 g cukru białego i cały przygotowany cukier wanilinowy. Zetrzyj do niej skórkę z połowy cytryny i wlej sok z niej oraz ostudzoną żelatynę i miód. Dokładnie i delikatnie wymieszaj całość rózgą. Przełóż do foremek i wstaw mus do zamrażalki na około godzinę.
3
Krok 4
W rondelku wymieszaj pulpę z mango z wodą, cukrem i agarem a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito do pojemnika. Kiedy płyn trochę ostygnie nabierz go zwykłą strzykawką i delikatnie wkraplaj do zimnego oleju (jest gęstszy niż woda, więc powstaną ładne kuleczki, a różnica temperatur sprawi, że od razu zaczną się żelować). Tak przygotowany kawior z mango wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie odcedź go (olej możesz schować i wykorzystać innym razem - przez różnicę gęstości olej powinien zostać czysty) na sitku. Bardzo dokładnie wypłucz zimną wodą, aż pozbędziesz się posmaku oleju.
4
Krok 5
Jeśli mirror glaze zastygł, musisz go rozpuścić w kąpieli wodnej (nad parą).
5
Krok 6
Zamrożony mus wyjmij z foremek i ułóż na kratce (np. z piekarnika) nad miską (żeby spływał do niej nadmiar polewy). Polej dokładnie chłodnym (ale jeszcze płynnym) mirror glaze i schowaj tak przygotowany deser do lodówki jeszcze na 5 minut.
6
Krok 7
Po tym czasie ostrożnie przełóż mus cytrynowy na talerz, ułóż na nim kawior z mango i udekoruj.
7