2 lata temu

Udon / Gochujang / Śmietanka

15 min
8 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Makaron udon 120 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 5 szt
Pasta gochujang 25 g
Olej 20 ml
Śmietanka 30% 150 ml
Woda 50 ml
Parmezan 30 g
Cebula dymka 40 g
Sól 3 g
Pieprz 2 g
Sezam biały 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj w drobną kostkę. Dymkę umyj i drobno posiekaj.
2
Krok 3
Wrzuć makaron na 3 minuty, po tym czasie odcedź go na sitku.
3
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
4
Krok 5
Dodaj pastę gochujang i smaż jeszcze minutę, dokładnie mieszając.
5
Krok 6
Zalej śmietanką i wodą, gotuj około 3 minuty cały czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje.
6
Krok 7
Wrzuć parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
7
Krok 8
Dodaj makaron, dobrze wymieszaj i gotuj do momentu, aż sos całkowicie obklei makaron. Przełóż na talerz, posyp posiekaną dymką i białym sezamem (mozesz go sprażyć na suchej patelni dla bardziej intensywnego smaku).
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami