4 lata temu

Lobio

20 min + 1 h 50 min
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Fasola czerwona 300 g
Cebula biała 1 szt
Świeża kolendra 1 szt
Ząbki czosnku 1 szt
Suszone chilli 0.25 szt
Sól 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Opłucz fasolę, przełóż ją do garnka, zalej wodą tak żeby była przykryta i gotuj około 2h (aż zmięknie). Pamiętaj o częstym dolewaniu wody.
1
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj, kolendrę umyj i posiekaj.
2
Krok 3
Wyjmij fasolę (pozostawiając wodę w garnku) i miksuj ją blenderem na gładką masę. Stopniowo dolewaj pozostawioną wodę aby rozwodnić delikatnie całość. Ma mieć konsystencję gęstego puree, po zmiksowaniu gotuj jeszcze kilka minut.
3
Krok 4
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, kolendrę (opcjonalnie dodatkowo trochę umytej i posiekanej bazylii), sól i drobno posiekaną papryczkę chilli.
4
Krok 5
Dokładnie wymieszaj lobio i przełóż do miseczki, podawaj ze świeżym domowym chlebem (najlepiej jeść odrywając po kawałku chleba i nabierając nim lobio), świetnie pasuje do tego jeszcze kiszony ogórek lub kapusta.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami