Składniki
Udka z kurczaka 2 szt
Ryż jaśminowy 100 g
Mix sałat 50 g
Papryka słodka 5 g
Tymianek 3 g
Ząbki czosnku 2 szt
Cebula biała 0.5 szt
Sól 20 g
Pieprz 6 g
Miód 10 g
Olej 40 ml
Masło 20 g
Pomidory 0.25 szt
Rzodkiewka 2 szt
Ogórek zielony 0.25 szt
Sos vinaigrette 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj udka, odkrój chrząstki. Odetnij kostki, zostawiając tylko podudzie kurczaka z kostką i delikatnie natnij mięso wokół kości. Dłonią ściągnij mięso w dół, żeby została goła kość a mięso przypominało kulkę.
1
Krok 2
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
2
Krok 3
Wymieszaj olej z obraną cebulą i czosnkiem, papryką, tymiankiem, miodem, pieprzem i częścią soli. Zmiksuj na pastę i dokładnie zamarynuj nią kurczaka.
3
Krok 4
Udka razem z zalewą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz bez niej kolejne 10-15 min.
4
Krok 5
Zagotuj wodę z solą. Wrzuć ryż i gotuj około 15 minut (zgodnie ze wskazówkami z opakowania).
5
Krok 6
Umyj warzywa. Pomidora i ogórka pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Wymieszaj z umytą sałatą i polej sosem vinaigrette.
6
Krok 7
Ryż odcedź i wymieszaj z masłem. Sprawdź, czy udko jest upieczone.
7
Krok 8
Na talerzu ułóż mix sałat, połóż ryż i na nim udka kurczaka. Udekoruj.
8