Składniki
Filet z kurczaka 250 g
Bulion drobiowy 300 ml
Papryka czerwona 0.5 szt
Marchew 0.5 szt
Cukinia 100 g
Cebula biała 1 szt
Olej 30 ml
Ryż jaśminowy 100 g
Sól 12 g
Pieprz 4 g
Mąka pszenna 30 g
Tymianek świeży 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Oczyść kurczaka z białych (niejadalnych) części. Pokrój go w kostkę wielkości około 1x1 cm.
2
Krok 3
Obierz marchewkę i pokrój w dosyć cienkie plastry.
3
Krok 4
Obierz cebulę, umyj paprykę i cukinię. Pokrój je w kostkę.
4
Krok 5
Do gotującej się wody wsyp ryż i od czasu do czasu mieszając, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 12-15 min).
5
Krok 6
Rozgrzej olej na głębokiej patelni.
6
Krok 7
Oprósz kurczaka mąką i smaż na złoty kolor z każdej strony. Dodaj warzywa i smaż, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną, wtedy dodaj tymianek.
7
Krok 8
Podlej bulionem i duś jeszcze około 5-8 minut, aż się zredukuje.
8
Krok 9
Odcedź ryż z wody i ułóż na talerzu. Obok przełóż kurczaka z warzywami, udekoruj.
9