Składniki
Ryż jaśminowy 100 g
Tuńczyk w puszce 150 g
Marchew 0.5 szt
Ogórek zielony 0.25 szt
Miękkie awokado 0.5 szt
Sezam czarny 5 g
Masło orzechowe 50 g
Sos sojowy 15 ml
Jogurt naturalny 20 g
Majonez 30 g
Sriracha 10 g
Sól 6 g
Pieprz 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w rondelku wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Ryż wypłukaj w zimnej wodzie i odcedź. Wrzuć do gotującej się wody i od czasu do czasu mieszając przez około 15-18 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
2
Krok 3
Obierz marchewkę i awokado (drugą połowę awokado zostaw z pestką w środku - wtedy tak szybko nie ciemnieje), umyty ogórek przekrój na cztery części i usuń pestki. Wszystkie warzywa pokrój w słupki.
3
Krok 4
W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, srirachę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
4
Krok 5
Odcedź ryż na sitku i przełóż do miseczki, skrop sosem sojowym. Dookoła ryżu poukładaj warzywa, masło orzechowe oraz tuńczyka. Zalej sosem i posyp sezamem. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać przed jedzeniem.
5