4 lata temu

Gyudon

50 min
12 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Łopatka wołowa 400 g
Olej 50 ml
Cebula biała 3 szt
Cukier 30 g
Mirin 30 ml
Bulion Dashi 250 ml
Szczypiorek 10 g
Imbir marynowany biały 10 g
Jajka 4 szt
Sezam czarny 5 g
Ryż biały 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie, trzy łyżki oleju, wrzuć kawałki pokrojonej w cienkie plasterki wołowiny i obsmaż je.
1
Krok 2
Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie talarki i cukier, wymieszaj i grzej, aż cebula się z karmelizuje.
2
Krok 3
Teraz wlej bulion, sos sojowy i mirin, wymieszaj, dodaj pokrojony szczypiorek i gotuj, aż sos zgęstnieje, a wołowina zmięknie.
3
Krok 4
W międzyczasie na drugiej patelni, rozgrzej łyżkę oleju, wbij jajka i usmaż je, posypując lekko czarnym sezamem.
4
Krok 5
Nałóż ugotowany ryż do miski, wołowinę, jajko, imbir i zajadaj.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami