1 rok temu

Kartacze wieprzowe

25 + 35 min
10 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 1 kg
Ziemniaki ugotowane 0.5 kg
Mięso wieprzowe mielone 250 g
Cebula biała 2 szt
Skrobia ziemniaczana 50 g
Sól 7 g
Pieprz 4 g
Majeranek 6 g
Słonina 60 g
Boczek wędzony 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz całość przygotowanej cebuli, a następnie drobno ją posiekaj. Rozpuść na patelni 40 g słoniny i podsmaż na niej ⅔ posiekanej cebuli na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
1
Krok 2
Wieprzowinę przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę ze słoniną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem (możesz odrobinę usmażyć, żeby sprawdzić smak).
2
Krok 3
Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach do miski - bardzo dokładnie odciśnij z wody. Ugotowane ziemniaki (muszą być schłodzone i odstane - najlepiej z poprzedniego dnia) zmiel lub przeciśnij przez praskę do startych ziemniaków. Przełóż na sitko i bardzo dokładnie odciśnij z wody, przełóż z powrotem do miski.
3
Krok 4
Do ziemniaków dodaj odrobinę soli i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić próbę i ugotować trochę, czy się nie rozpada - w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
4
Krok 5
Z około 2 łyżek masy ziemniaczanej uformuj kulkę, spłaszcz ją na placek mniej więcej wielkości dłoni i na środku umieść około łyżkę mięsnego farszu.
5
Krok 6
Zamknij ciasto z mięsem w środku i uformuj w owalny kształt.
6
Krok 7
Zagotuj wodę z odrobiną soli w szerokim garnku.
7
Krok 8
Wrzucaj kartacze na gotującą się wodę, zachowując odstępy, żeby mogły swobodnie wypłynąć. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj około 15-17 minut.
8
Krok 9
Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni resztę słoniny i podsmaż boczek z resztą cebuli, do momentu aż boczek się wytopi, a cebula będzie miała złoty kolor.
9
Krok 10
Wyławiaj kartacze i przełóż na talerz, polej boczkiem z cebulą.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami