Składniki
Fasola biała w puszce 250 g
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Kiełbasa z szynki 100 g
Boczek wędzony 100 g
Liście laurowe 2 szt
Ziele angielskie 3 szt
Majeranek 7 g
Czosnek staropolski 5 g
Pomidory pelati 50 g
Przecier pomidorowy 20 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno.
1
Krok 2
Boczek obierz ze skóry i pokrój w średniej wielkości paski, kiełbasę pokrój w plasterki.
2
Krok 3
Fasolę z puszki odcedź na sitku (możesz użyć suchej, ale wtedy trzeba ją moczyć całą noc przed gotowaniem).
3
Krok 4
W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor. Dodaj cebulę, kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszając, smaż do momentu, aż kiełbasa i boczek się przyrumienią.
4
Krok 5
Wlej wodę, dodaj pomidory pelati, przecier i resztę przypraw. Kiedy się zagotuje, wrzuć fasolę.
5
Krok 6
Mieszając gotuj jeszcze około 10 minut, dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z pieczywem.
6