4 lata temu

Ziemniaki po chińsku

30 min
6 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 2 szt
Olej chilli 25 ml
Ząbki czosnku 3 szt
Papryczka chilli 2 szt
Szczypiorek 15 g
Olej 30 ml
Ocet ryżowy 60 ml
Sól 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie zapałki.
1
Krok 2
Włóż je do zimnej wody i kilka razy wymień wodę. Ziemniaki muszą stracić jak najwięcej skrobi, by później się piekły a nie gotowały.
2
Krok 3
Chili i szczypiorek też pokrój na cienkie kawałki.
3
Krok 4
Rozgrzej mocno Woka, wlej dwie łyżki oliwy chili i wrzuć ziemniaki. Często mieszając i podrzucając patelnią smaż je przez chwilę. Przełóż ziemniaki na durszlak.
4
Krok 5
Wlej dwie łyżki oleju i wrzuć chili, czosnek i szczypiorek, chwilę podsmaż, często mieszając. Dodaj ziemniaki i smaż wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając i podrzucając zawartością Woka.
5
Krok 6
Przed końcem dopraw solą i wlej ocet, chwilę grzej, aż ocet odparuje. Nałóż i zjedz.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami