Składniki
Cukinia 3 szt
Łopatka wieprzowa 700 g
Papryka czerwona 2 szt
Fasola czerwona 400 g
Kukurydza konserwowa 400 g
Jalapeño 35 g
Sos pomidorowy 500 ml
Natka pietruszki 1 szt
Cebula biała 2 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Ser mozzarella żółty 200 g
Papryka słodka 7 g
Papryka ostra w proszku 6 g
Sól 9 g
Pieprz 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso mielimy lub drobno siekamy. Obie papryki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
1
Krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista dodajemy mięso. Po obsmażeniu mięsa dodajemy papryki. Gdy papryka zmięknie dolewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.
2
Krok 3
Dorzucamy fasolę i kukurydzę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
3
Krok 4
Z cukinii odcinamy końce, przecinamy wzdłuż na pół i delikatnie usuwamy pestki. Oprószamy wewnątrz solą, a po kilku minutach osuszamy papierowym ręcznikiem.
4
Krok 5
Cukinie napełniamy mięsnym farszem oraz posypujemy żółtym serem lub mozzarellą.
5
Krok 6
Zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
6