Składniki
Ziemniaki 400 g
Skrobia ziemniaczana 70 g
Cebula biała 0.5 szt
Boczek wędzony 100 g
Natka pietruszki 30 g
Sól 4 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz ziemniaki, dobrze umyj i pokrój na mniejsze kawałki do rondelka, dodaj sól, zalej wodą tak, żeby przykryła ziemniaki i gotuj na średnim ogniu do miękkości (około 40-50 minut).
1
Krok 2
Umyj natkę pietruszki i drobno posiekaj.
2
Krok 3
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w małe paski.
3
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj boczek i smaż na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż się wytopi i zrumieni.
4
Krok 5
Odcedź część wody z ziemniaków (zostaw około 100 ml), dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, wciąż gotując na małym ogniu, żeby skrobia się zaparzyła. Ubijaczką do ziemniaków ubij na gęstą masę.
5
Krok 6
Przygotuj 2 łyżki stołowe, natłuść je, zanurzając w wytopionym tłuszczu z boczku i formuj nimi kulki z ziemniaków na talerz (natłuść łyżki po każdej kulce).
6
Krok 7
Gotowe prażuchy polej boczkiem z cebulą i posyp natką pietruszki.
7