Składniki
Udka z kurczaka 4 szt
Boczek wędzony 150 g
Sos BBQ 150 g
Musztarda stołowa 20 g
Ostry sos chilli 5 g
Czosnek granulowany 5 g
Sól 3 g
Pieprz 3 g
Cukier 40 g
Whisky 40 ml
Olej 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Wszystkie składniki oprócz kurczaka i boczku dokładnie razem wymieszaj.
1
Krok 2
Udka umyj, oczyść z niejadalnych części i przekrój na pół, wrzuć do marynaty.
2
Krok 3
Odetnij skórkę z boczku, pokrój na grubą kostkę (mniej więcej wielkości pokrojonych udek) i dodaj do marynaty, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
3
Krok 4
Naprzemiennie nabijaj mięso na patyczki do szaszłyka i grilluj (najlepiej na patelni grillowej) po około 3-4 minuty z każdej strony. Możesz przekroić jednego kurczaka, żeby sprawdzić, czy się usmażył. W razie potrzeby podgrzej w piecu w 160 stopniach przez kilka minut, żeby szaszłyk się nie przypalił na patelni.
4