5 lat temu

Żeberko BBQ / Pieczony ziemniak / Por

40 min + 1 h 30 min
14 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Żeberka wieprzowe 300 g
Ziemniaki 2 szt
Por 1 szt
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 6 szt
Imbir 40 g
Rozmaryn 5 g
Papryka słodka 4 g
Masło 30 g
Olej orzechowy 30 ml
Olej 150 ml
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Orzechy ziemne niesolone 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Odetnij od pora górną część (z liśćmi) i zostaw sobie do rosołu. Odetnij też kawałek u dołu z korzeniami. Białą część pora, która Ci została przekrój wzdłuż na pół, umyj dokładnie z ziemi i każdą połówkę pokrój na 2-3 kawałki.
1
Krok 2
Kawałki pora włóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Zalej olejem orzechowym, dokładnie wymieszaj i odstaw.
2
Krok 3
Ustaw piekarnik na 160 stopni. Zagotuj wodę z odrobiną soli.
3
Krok 4
Do blendera wlej olej i dodaj obrane ząbki czosnku, słodką paprykę oraz rozmaryn. Dokładnie zmiksuj. Podziel na połowę i do jednej dodaj obraną cebulę (pokrojoną na mniejsze kawałki), obrany imbir i sos BBQ. Ponownie zmiksuj.
4
Krok 5
Umyte żeberko pokrój na mniejsze kawałki (po 2 kostki) i wrzuć do miski. Dodaj zmiksowane przyprawy z sosem BBQ, posyp solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5
Krok 6
Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, polej sosem i wlej do naczynia 50 ml wody. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 1,5 h.
6
Krok 7
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę (dowolnej wielkości). Połowę z nich przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp je solą i pieprzem, wlej olej z czosnkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości (około 40 min).
7
Krok 8
Resztę ziemniaków wrzuć do gotującej się wody i gotuj je do miękkości, przez około 30 min.
8
Krok 9
Orzechy drobno posiekaj.
9
Krok 10
Rozgrzej suchą patelnię i skarmelizuj na niej pora na ciemnobrązowy kolor z obu stron.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami