6 lat temu

Kurczak / Ziemniak / Kurki / Parmezan / Białe wino

50 min
14 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Ziemniaki 3 szt
Kurki 5 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Masło 40 g
Parmezan 30 g
Białe wino 50 ml
Śmietanka 30% 200 ml
Olej 300 ml
Sól 20 g
Pieprz 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Umyj, obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody na około 20-30 minut (aż zmiękną).
1
Krok 2
Ustaw piekarnik na 170 stopni. Umyty i oczyszczony filet z kurczaka posyp z obu stron solą i pieprzem. Obsmaż na oleju z każdej strony i włóż do piekarnika na 18-20 minut.
2
Krok 3
Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach. Rozgrzej suchą patelnię, połóż na niej kawałek papieru do pieczenia. Rozsyp na nim parmezan (starając się zachować ładny kształt), a kiedy się rozpuści przykryj go drugim kawałkiem papieru do pieczenia i obróć delikatnie. Gotowy chips z parmezanu odłóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia.
3
Krok 4
Kurki dokładnie oczyść i opłukaj. Odsączone przełóż do żaroodpornego naczynia, dopraw solą i pieprzem. Zalej kurki ⅔ z przygotowanej porcji oleju (dla 300 ml będzie to 200 ml) i wstaw do nagrzanego piekarnika z kurczakiem na 15 minut.
4
Krok 5
Obraną cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Podsmaż razem na oleju na złoty kolor i zalej białym winem. Kiedy wino całkowicie się zredukuje wlej śmietankę 30% (około 85% z przygotowanej porcji, dla 200 ml będzie to 170 ml), dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż sos zgęstnieje.
5
Krok 6
Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, odrobinę soli i resztę śmietanki. Dokładnie ubij i przetrzyj przez sito.
6
Krok 7
Kurczaka wyjmij z pieca i przekrój.
7
Krok 8
Ułóż na talerzu puree, na nim kurczaka i polej sosem. Dodaj kurki confit (czyli gotowanie w oleju, które wykonaliśmy w punkcie 4) i udekoruj.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami