Składniki
Makaron tagliatelle 120 g
Filet z kurczaka 0.5 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Kurki 70 g
Bób 50 g
Bulion 50 ml
Śmietanka 30% 70 ml
Olej 20 ml
Sól 12 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
1
Krok 2
Umyty filet z kurczaka oczyść z błon i pokrój w małą kostkę.
2
Krok 3
Zblanszuj bób: wrzuć do małego sitka, zanurz w gotującej się wodzie na minutę, a potem przełóż do zimnej wody z lodem. Kiedy ostygnie obierz go ze skórki.
3
Krok 4
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na oleju.
4
Krok 5
Dodaj kostkę z kurczaka i podsmaż, wlej bulion.
5
Krok 6
Dokładnie umyj kurki, pokrój na większe kawałki i wrzuć na patelnię.
6
Krok 7
Makaron wrzuć do gotującej się wody i gotuj na al-dente (około 8-10 minut).
7
Krok 8
Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z kurczakiem, cebula i czosnkiem. Gotuj mieszając, aż makaron wchłonie cały bulion.
8
Krok 9
Dodaj bób, dopraw solą i pieprzem. Zalej śmietanką i gotuj aż cała się zredukuje.
9
Krok 10
Przełóż na talerz i udekoruj.
10