Składniki
Makaron tagliatelle 120 g
Filet z kurczaka 0.5 szt
Cebula biała 0.25 szt
Ząbki czosnku 1 szt
Podgrzybki 30 g
Śmietanka 30% 130 ml
Natka pietruszki 0.5 szt
Bulion drobiowy 80 ml
Olej 20 ml
Sól 30 g
Pieprz 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj.
1
Krok 2
Umyty i oczyszczony filet z kurczaka pokrój w małą kostkę około 1-2 cm.
2
Krok 3
Podgrzybki dokładnie umyj (dobrze jest namoczyć je chwilę w zimnej wodzie) i pokrój w kostkę.
3
Krok 4
Zagotuj wodę z dodatkiem około 20 g soli.
4
Krok 5
Rozgrzej olej na patelni. Na nim zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka i smaż chwilę. Na końcu wrzuć przygotowane wcześniej podgrzybki.
5
Krok 6
W międzyczasie posiekaj umytą natkę pietruszki.
6
Krok 7
Całość zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem oraz dorzuć pietruszkę. Gotuj aż do zredukowania się prawie całego bulionu, wlej śmietankę i gotuj.
7
Krok 8
Makaron wrzuć do wrzącej wody i często mieszając gotuj około 3 minuty. Wyłowiony makaron dodaj prosto na patelnię.
8
Krok 9
Dopraw do smaku, przełóż na talerz i udekoruj.
9