6 lat temu

Kurczak / Ziemniak / Mix sałat

45 min
14 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Ziemniaki 3 szt
Sałata strzępiasta 0.5 szt
Pomidory 0.5 szt
Papryka żółta 0.25 szt
Rzodkiewka 1 szt
Kiełki 20 g
Masło 15 g
Śmietanka 30% 20 ml
Słodka papryka 5 g
Olej 20 ml
Sól 30 g
Pieprz 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Ustaw piekarnik na 170 stopni.
1
Krok 2
Umyj i oczyść filet z kurczaka (odetnij polędwiczkę i wszystkie białe części). Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
2
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż kurczaka z każdej strony. Przełóż do piekarnika na 16 minut, aby się upiekł w środku..
3
Krok 4
Obierz i wypłukaj ziemniaki. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj aż do miękkości.
4
Krok 5
Dokładnie wypłucz sałatę i porwij na mniejsze kawałki. Umyj pomidora, paprykę, rzodkiewkę i pokrój je według uznania. Ułóż na talerzu sałatę, na niej warzywa i polej sosem vinaigrette.
5
Krok 6
Odcedź ziemniaki, przełóż do miski z masłem i śmietanką. Ubij je na puree, dopraw solą do smaku i przetrzyj przez sito. Przełóż na talerz.
6
Krok 7
Kurczaka wyjmij z piekarnika, pokrój i ułóż na talerzu. Udekoruj.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami