Składniki
Boczniaki 100 g
Mąka pszenna 50 g
Jajka 1 szt
Bułka tarta 50 g
Mix sałat 40 g
Pomidorki cherry 30 g
Mozzarella kulki 50 g
Marchew 0.5 szt
Oliwa z oliwek 50 ml
Ząbki czosnku 1 szt
Miód 15 g
Olej 200 ml
Sól 5 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Odetnij nóżki grzybów od kapeluszy, jeśli kapelusze są bardzo duże, przekrój je na pół. Umyj dokładnie grzyby. Osusz na sitku.
1
Krok 2
Rozgrzej olej w dosyć głębokiej patelni. Przygotuj trzy miseczki: do jednej wsyp przesianą mąkę, do drugiej bułkę tartą, a w trzeciej rozbełtaj jajko.
2
Krok 3
Boczniaki posyp solą i pieprzem. Obtocz z każdej strony najpierw w mące, potem jajku a na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odcedź je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
3
Krok 4
Umyj sałaty i osusz na sitku. Opłukaj pomidorki cherry i przekrój na połówki, marchewkę obierz i obieraczką pokrój na płatki. Mozzarellę odcedź z wody i pokrój w drobną kostkę.
4
Krok 5
Oliwę zmiksuj blenderem z czosnkiem i miodem. Odcedź na drobnym sitku i wymieszaj oliwę czosnkową z sałatą.
5
Krok 6
Ułóż sałatę na talerzu, posyp mozzarellą, pomidorkami i marchewką. Na górę ułóż boczniaki i udekoruj.
6