5 lat temu

Szparagi / Sałaty / Mozzarella / Pomidory

25 min
14 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Szparagi zielone 5 szt
Mozzarella kulki małe 6 szt
Mix sałat 10 g
Pomidorki cherry 5 szt
Jajka 1 szt
Bazylia 4 g
Natka pietruszki 0.5 szt
Orzechy włoskie 25 g
Olej orzechowy 50 ml
Olej 50 ml
Sól 15 g
Pieprz 4 g
Ząbki czosnku 2 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Odłam twardą część szparaga u dołu (szparag “wie”, w którym miejscu ma pęknąć, dlatego chwyć za oba końce łodygi i powoli wyginaj aż sam się złamie). Obierz je (zwykłą obieraczką) i opłucz.
1
Krok 2
Zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli.
2
Krok 3
Szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minuty. Po tym czasie wyjmij je (nie wylewaj wody z garnka) i od razu schłodź w zimnej wodzie.
3
Krok 4
Jeśli to konieczne, dolej więcej wody do garnka i dosyp sporą ilość soli oraz zagotuj ją ponownie. Ostrożnie wrzuć jajka i gotuj około 6 minut. Po tym czasie odcedź je i od razu schłodź zimną wodą.
4
Krok 5
W pojemniku blendera umieść wypłukaną pietruszkę, bazylię oraz obrany czosnek. Dosyp orzechy, wlej oba oleje, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj na lejące się pesto.
5
Krok 6
Umyj i osusz z wody sałaty, to samo zrób z pomidorkami. Mini kulki mozzarelli odcedź z zalewy.
6
Krok 7
Sałaty przełóż do miski, dodaj do nich kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki (na przykład jednego na 4 części) i dodaj do sałat. Zalej ziołowym pesto i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki.
7
Krok 8
Obierz jajka i przekrój na pół (żółtko powinno być lejące). Ułóż połówki jajek na sałatach i udekoruj.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami