Składniki
Mix sałat 60 g
Buraki 0.5 szt
Ocet balsamiczny 20 ml
Sól gruboziarnista 6 g
Pomidory 1 szt
Marchew 0.5 szt
Pieprz 6 g
Sos vinaigrette 80 ml
Pestki słonecznika 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
1
Krok 2
Umytego buraka w skórce połóż w folii aluminiowej (zrób z niej koszyczek), polej octem balsamicznym, posyp solą gruboziarnistą i pieprzem. Szczelnie zawiń folią i piecz przez 1 godzinę (po tym czasie np. wykałaczką sprawdź, czy jest już miękki).
2
Krok 3
Wyjmij buraka z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
3
Krok 4
Umyty pomidor pokrój w kostkę i wrzuć do miski z opłukanymi sałatami. Obraną marchew zetrzyj na tarce lub obieraczką i dodaj do sałaty.
4
Krok 5
Zimne buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do sałaty.
5
Krok 6
Do sałat z warzywami dolej sos vinaigrette i dokładnie wymieszaj.
6
Krok 7
Przełóż sałatkę na talerz i posyp łuskanymi pestkami słonecznika.
7