4 lata temu

Kotlet mielony / Ziemniak / Burak

45 + 25 min
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mięso wołowe mielone 200 g
Ziemniaki 150 g
Buraki 2 szt
Bułka tarta 50 g
Cebula biała 2 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Jabłka 1 szt
Mleko 60 ml
Ocet spirytusowy 30 ml
Masło 20 g
Olej 50 ml
Cukier 20 g
Jajka 1 szt
Sól 15 g
Pieprz 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Umyte ziemniaki obierz i opłukaj a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 30-40 minut (aż będą miękkie, możesz to sprawdzić np. widelcem - mają się rozpadać).
2
Krok 3
Opłukaj mięso mielone, osusz na sitku i przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Obierz cebulę i czosnek, następnie posiekaj bardzo drobno. Czosnek i połowę posiekanej cebuli wrzuć do mięsa. Wbij jajko i bardzo dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Umyj buraki, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z jabłkiem. Dodaj resztę posiekanej cebuli, cukier, ocet a całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie, w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Zafoliuj surówkę z buraka i przełóż do lodówki.
4
Krok 5
Ugotowane ziemniaki odcedź z wody, przełóż do miski i ubij tłuczkiem (możesz sobie pomóc ręcznym mikserem). Dodaj do nich masło i mleko, dopraw solą do smaku, wymieszaj dokładnie (jeśli chcesz gładkie puree, przetrzyj je przez sito). Przełóż z powrotem do czystego garnka.
5
Krok 6
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż odrobinę mięsa, żeby spróbować, czy jest dobrze przyprawione (możesz też spróbować surowe, ale pamiętaj, że przy smażeniu tłuszcz oraz woda się wytapia, mięso traci na objętości i tym samym usmażone może być bardziej słone, niż surowe). Jeśli wszystko jest w porządku podziel mięso na pół i uformuj 2 kulki. Delikatnie spłaszcz je dłonią, żeby miały owalny kształt, przełóż do bułki tartej, obsyp nią dokładnie i dociśnij, żeby nie było prześwitów mięsa. Otrzep nadmiar i ułóż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron po około 5-7 minut, na ciemnobrązowy kolor. Po usmażeniu nakrój, żeby sprawdzić mięso.
6
Krok 7
Puree podgrzej jeśli to konieczne. Na talerzu ułóż sałatkę z buraków, ciepłe puree i zdjęty z patelni kotlet mielony. Udekoruj.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami