6 lat temu

Polędwiczka wieprzowa / Komosa ryżowa / Burak / Kurki

45 + 45 min
21 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Polędwiczka wieprzowa 150 g
Komosa ryżowa 100 g
Buraki 2 szt
Kurki 50 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Masło 30 g
Sól gruba 8 g
Sól 10 g
Pieprz 15 g
Ocet balsamiczny 50 ml
Białe wino 50 ml
Olej 30 ml
Śmietanka 30% 130 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyte buraki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj około godzinę do miękkości.
1
Krok 2
Obierz czosnek i cebulę, kurki dokładnie umyj.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni
3
Krok 4
Polędwiczkę wieprzową umyj, oczyść z błon i podziel na porcje. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni olej z posiekanym jednym ząbkiem czosnku. Obsmaż polędwiczkę z każdej strony, na koniec dodaj sos balsamiczny i podgrzewaj aż obtoczy mięso. Przełóż na folię aluminiową, dokładnie zawiń i piecz 20 minut.
4
Krok 5
Zagotuj 200 ml wody z odrobiną soli. Komosę wypłukaj i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj często mieszając do miękkości (około 15 minut). Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką, żeby komosa wchłonęła całą wodę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5
Krok 6
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na części masła. Kurki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i czosnku. Dodaj białe wino, a kiedy całkiem się zredukuje wlej 100 ml śmietanki. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do zredukowania.
6
Krok 7
Po ugotowaniu obierz buraki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z resztą śmietanki i odrobiną masła. Przetrzyj przez sito.
7
Krok 8
Polędwiczkę Wyjmij z pieca i przekrój. Powinna być lekko różowa i soczysta. Jeśli jest niedopieczona włóż do piekarnika na kolejne 5 minut.
8
Krok 9
Ułóż wszystkie składniki na talerzu i udekoruj.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami