Składniki
Polędwiczka wieprzowa 200 g
Marchew 2 szt
Morele suszone 20 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Leśne grzyby suszone 10 g
Por 0.5 szt
Natka pietruszki 40 g
Tymianek świeży 5 g
Śmietanka 30% 100 ml
Miód 30 g
Ocet jabłkowy 20 ml
Olej 80 ml
Sól 8 g
Pieprz 5 g
Masło 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj i osusz natkę, tymianek oraz por. Grzyby namocz w zimnej wodzie (nalej tylko tyle wody, żeby je przykryć).
1
Krok 2
Polędwiczkę wieprzową oczyść z niejadalnych części i przełóż do miseczki. Połowę czosnku posiekaj w plasterki i dodaj do niej razem z tymiankiem odrobiną soli, pieprzu i oleju. Dokładnie wymieszaj, żeby obtoczyły się w marynacie. Odstaw na bok.
2
Krok 3
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
3
Krok 4
Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj do miękkości, przez około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dorzuć suszone morele.
4
Krok 5
W mikserze wymieszaj posiekaną natkę pietruszki, około 20 g miodu, olej (zostaw sobie odrobinę), ocet jabłkowy, odrobinę soli i pieprzu. Zmiksuj bardzo dokładnie na gładką emulsję pietruszkową.
5
Krok 6
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
6
Krok 7
Rozgrzej suchą patelnię. Smaż na niej obtoczone wcześniej w oleju polędwiczki - z każdej strony na brązowy kolor. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 18-20 minut. Jeśli lubisz bardzo mocno wypieczone mięso, przedłuż ten czas o 5 minut.
7
Krok 8
Bardzo drobno posiekaj czosnek i cebulę. Podsmaż w rondelku na rozgrzanym oleju, aż osiągnie złoty kolor. Posiekaj grzyby i dorzuć do cebuli, smaż przez kilka minut. Dolej wodę po moczeniu grzybów - tylko tyle, żeby je przykryć i gotuj, aż cała wyparuje. Wlej około 70 ml śmietanki, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki sos i gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku.
8
Krok 9
Odcedzoną, ugotowaną marchewkę z morelami przełóż do blendera. Dodaj masło, resztę śmietanki, miód oraz odrobinę soli i pieprzu. Zmiksuj na gładkie puree i przetrzyj przez sito.
9
Krok 10
Białą część wąskiego pora przekrój na 3 kawałki i każdy z nich na połówkę. Grilluj od wewnętrznej strony na patelni po mięsie. Kiedy się delikatnie przypali, wyłącz ogień, obróć pora, dopraw solą i pieprzem.
10
Krok 11
Wyjmij polędwiczkę z pieca i pozostaw na kilka minut, żeby odpoczęła.
11
Krok 12
Ułóż na talerzu puree, obok pokrojoną na mniejsze kawałki polędwiczkę. Oprzyj o nią por, polej sosem grzybowym. Obok wlej emulsje z pietruszki, udekoruj.
12