5 lat temu

Polędwiczka wieprzowa / Dynia / Skorzonera

1 h
15 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Polędwiczka wieprzowa 200 g
Dynia 100 g
Skorzonera 150 g
Natka pietruszki 1 szt
Tymianek świeży 5 g
Masło 30 g
Bułka tarta 50 g
Ząbki czosnku 3 szt
Śmietanka 30% 50 ml
Olej 20 ml
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz czosnek i posiekaj w plasterki.
1
Krok 2
Oczyść polędwiczkę wieprzową z białych błon, podziel na porcje. Przełóż do pojemnika i zamarynuj z połową czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem.
2
Krok 3
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
3
Krok 4
Umyj, obierz i opłukaj skorzonerę.
4
Krok 5
Przekrój dynie na cztery części, obierz ze skórki, wydrąż z pestek. Pozostały miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
5
Krok 6
Skorzonerę pokrój na słupki, wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Wyłów do zimnej wody. Na tą samą gotującą się wodę wrzuć kawałki dyni i gotuj około 25 minut, do miękkości.
6
Krok 7
Ustaw piekarnik na 165 stopni.
7
Krok 8
Zmiksuj w blenderze listki pietruszki (bez łodyg) z bułką tartą, aż powstanie “mech”.
8
Krok 9
Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż polędwiczkę wieprzową z każdej strony aż w każdym miejscu zbrązowieje (razem z tymiankiem i czosnkiem dla mocniejszego smaku). Przełóż do piekarnika na 17 minut.
9
Krok 10
Odcedź dynię i zmiksuj blenderem na gładkie puree z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Przetrzyj przez sito.
10
Krok 11
Rozgrzej na patelni masło, podsmaż na nim zblanszowaną skorzonerę z czosnkiem, solą i pieprzem.
11
Krok 12
Wyjmij polędwiczkę z pieca i zostaw na 3 minuty żeby odpoczęła. Przekrój na pół.
12
Krok 13
Ułóż na patelni puree, polędwiczkę, skorzonerę i mech pietruszkowy. Udekoruj.
13
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami