4 lata temu

Flaczki z boczniaków / Pietruszka / Pieczywo

30 min
10 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Boczniaki 250 g
Marchew 0.5 szt
Pietruszka 0.5 szt
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Bulion warzywny 500 ml
Koncentrat pomidorowy 30 g
Oliwa z oliwek 50 ml
Mąka pszenna 30 g
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Majeranek 20 g
Papryka słodka 6 g
Papryka ostra 6 g
Gałka muszkatołowa 3 g
Imbir w proszku 3 g
Natka pietruszki 1 szt
Pieczywo pełnoziarniste 200 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj boczniaki i odcedź na sitku. Obierz cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Umyj natkę pietruszki i osusz.
1
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj drobno czosnek i natkę pietruszki. Boczniaki pokrój w cienkie paski a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2
Krok 3
Rozgrzej w garnku 30 ml oliwy z oliwek, podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę, smaż przez około 2 minuty, często mieszając.
3
Krok 4
Po tym czasie dodaj boczniaki i smaż jeszcze 2 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy grzyby zmiękną i puszczą wodę dodaj 400 ml bulionu, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotuj około 10 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj, nie przerywaj gotowania.
4
Krok 5
Na patelni rozgrzej resztę oliwy i wymieszaj z mąką. Smaż aż do uzyskania złotej zasmażki. Zalej bulionem, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek i powoli wlewaj do flaczków z boczniaków, cały czas mieszając.
5
Krok 6
Gotuj jeszcze 5 minut, wciąż mieszając. Pokrój ulubione pieczywo (możesz je podgrzać w piekarniku).
6
Krok 7
Przełóż flaczki z boczniaków na talerz, udekoruj pietruszką, podawaj z pieczywem.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami