1 rok temu

Ziemniak / Majonez / Pietruszka

20 min
3 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 4 szt
Jogurt naturalny 20 g
Sól 3 g
Pieprz 1 g
Natka pietruszki 30 g
Sos sojowy 10 ml
Olej 200 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Ziemniaki bardzo dokładnie umyj i odkrój boki z każdej strony, aby jak najbardziej przypominał wydłużoną kostkę i pokrój na plastry około 1 cm grubości. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj.
1
Krok 2
Każdy plaster ponacinaj gęsto nożem: z jednej strony plastra równolegle do krótszego boku, zostawiając kilka milimetrów niedociętego ziemniaka na spodzie. Obróć plaster ziemniaka na drugą stronę i tym razem nacinaj identycznie, ale pod skosem (około 45 stopni). Gdy skończysz i delikatnie pociągniesz za krótsze końce, plaster powinien rozwinąć się jak harmonijka.
2
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni (do około 180 stopni).
3
Krok 4
Smaż ziemniaki po około 3-4 minuty z każdej strony na ciemnozłoty kolor.
4
Krok 5
W tym czasie wymieszaj majonez z jogurtem, sosem sojowym, połową pietruszki, odrobiną soli i pieprzem.
5
Krok 6
Usmażone ziemniaki odkładaj na papierowy ręcznik i posyp solą.
6
Krok 7
Podawaj smażone ziemniaki z sosem i posyp resztą pietruszki.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami