4 lata temu

Ziemniaczane ciasto z Chorizo

1 h 30 min
7 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 1.2 kg
Chorizo surowe 4 szt
Oliwa z oliwek 30 ml
Por 2 szt
Zielone jabłka 2 szt
Tymianek świeży 10 g
Mąka pszenna 150 g
Mleko 600 ml
Musztarda Dijon 40 g
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj, ugotuj i obierz ziemniaki.
1
Krok 2
Kiedy ziemniaki będą schłodzone, dodaj z trzy łyżki mąki, dopraw je solą, pieprz i dobrze ugnieć, aż powstanie ciasto.
2
Krok 3
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć chorizo, obsmaż je z każdej strony i przełóż na deskę do krojenia.
3
Krok 4
Pokrój Chorizo w ok. 1 cm kawałki, odkładając kilka na bok.
4
Krok 5
W międzyczasie, jabłka obierz, wytnij nasiona i pokrój w kostkę, por umyj, odetnij zielona część, a biała pokrój w talarki.
5
Krok 6
Wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek na patelnię wrzuć por i jabłka, wymieszaj i smaż je przez chwilę, aż zmiękną.
6
Krok 7
Wrzuć pocięte chorizo i chwilę, smaż całość.
7
Krok 8
Dodaj mąkę, wymieszaj, wlej mleko i bardzo dobrze wymieszaj, dodaj musztardę, tymianek, sól, pieprz i gotuj, często mieszając, aż całość zgęstnieje, zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcie.
8
Krok 9
Ziemniaki podziel na dwie część.
9
Krok 10
Formę żaroodporną skrop lekko oliwą, rozsmaruj ją, włóż w środek część ziemniaków i przy pomocy czystych dłoni i palców, rozprowadź ziemniaki równomiernie po całość, jednocześnie robiąc kant na wysokość naczynia.
10
Krok 11
Drugą część ziemniaków wyłóż na papier do pieczenia, lekko posmarowany oliwą z oliwek, rozprowadź ziemniaki, tak by wielkość była ciut większą niż naczynie żaroodporne.
11
Krok 12
Wlej zawartość patelni do formy z ziemniaków i przy pomocy papieru do pieczenia połóż drugą część ziemniaków na górę, zamykając ciasto.
12
Krok 13
Ugnieć je na brzegach, odkrój wystające kawałki.
13
Krok 14
Resztę kawałków chorizo finezyjne wgnieć na górze ciasta, lekko skrop górę oliwą.
14
Krok 15
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw naczynie na ok. 40 minut, na ostanie 5 minut, ostrożnie posyp górę świeżym tymiankiem.
15
Krok 16
Wyjmij, chwilę odczekaj, pokrój i zajadaj. Gotowe.
16
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami