Składniki
Mąka typ 00 250 g
Woda 50 ml
Mleko 100 ml
Drożdże 30 g
Cukier 3 g
Sól 6 g
Oliwa z oliwek 15 ml
Ser mozzarella żółty 200 g
Salami 50 g
Pomidory 1 szt
Kukurydza konserwowa 40 g
Pieczarki 2 szt
Bazylia 10 szt
Oregano 5 g
Sos pomidorowy 150 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej wodę i dolej mleka (mają być ciepłe, ale nie gorące).
1
Krok 2
Do połowy ciepłego, rozcieńczonego wodą mleka dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
2
Krok 3
W misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj oliwę, resztę wody i mleka oraz wyrośnięte drożdże. Mieszaj łyżką aż składniki się połączą, potem wyrabiaj jeszcze rękami na blacie. Kiedy powstanie gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do rąk podziel je na dwie części i uformuj gładkie kulki. Połóż je na blacie oprószonym mąką, przykryj czystą ścierką i odstaw na 30 minut.
3
Krok 4
Ustaw piekarnik na 230 stopni.
4
Krok 5
Zetrzyj ser i umyj listki bazylii. Kukurydzę odcedź z wody, pomidora oraz pieczarki umyj i pokrój w plastry.
5
Krok 6
Wyrośnięte ciasto do pizzy lekko rozciągaj dłonią, formując placek. W razie potrzeby pomóż sobie wałkiem, ale staraj się go nie używać, ponieważ ciasto musi być napowietrzone. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i ułóż na niej ciasto. Posmaruj je sosem pomidorowym, posyp po całej pieczarki i ser. Poukładaj salami, pomidory i kukurydzę.
6
Krok 7
Wstaw pizzę do piekarnika na sam dół, na 4 minuty.
7
Krok 8
Obróć blachę, żeby pizza równo się upiekła. Posyp ją oregano i wstaw na kolejne 4-6 min (brzegi muszą się zarumienić).
8
Krok 9
Wyjmij pizzę, posyp listkami bazylii i pokrój.
9