Składniki
Pita 2 szt
Filet z kurczaka 150 g
Rukola 10 g
Mix sałat 20 g
Pomidory 0.5 szt
Ogórek zielony 0.25 szt
Cebula czerwona 0.25 szt
Przyprawa gyros 10 g
Majonez 50 g
Jogurt naturalny 50 g
Ketchup 30 g
Musztarda Dijon 20 g
Ogórki konserwowe 20 g
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Opłukaj sałaty i rukolę, odcedź na sitku. Umyj pomidora i ogórka, pokrój je w kostkę około 1 cm x 1 cm. Obraną cebulę pokrój w piórka.
1
Krok 2
W misce dokładnie wymieszaj majonez, jogurt naturalny, ketchup, musztardę, sól, pieprz i drobno posiekane ogórki konserwowe.
2
Krok 3
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
3
Krok 4
Kurczaka oczyść z białych błon, pokrój w kostkę około 1 cm x 1 cm i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
4
Krok 5
Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka przez około 5 minut, na brązowy kolor.
5
Krok 6
Wstaw pitę do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty.
6
Krok 7
Sałaty wymieszaj z pokrojonymi warzywami.
7
Krok 8
Pitę wyjmij z piekarnika, nakrój wzdłuż (mniej więcej do połowy), tworząc kieszeń.
8
Krok 9
Polej w środku przygotowanym sosem, układaj warstwami warzywa z sałatą i kurczaka. Na koniec polej jeszcze sosem.
9