Składniki
Mąka pszenna 250 g
Mleko 250 ml
Ser bałkański 200 g
Sól 6 g
Olej 15 ml
Masło 30 g
Drożdże suche 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Przesyp do miski przesianą mąkę, wymieszaj dokładnie z solą i suchymi drożdżami. Wlej olej i stopniowo ciepłe (nie gorące!) mleko. Cały czas mieszaj, żeby widzieć konsystencję ciasta, nie może być za rzadkie (ma być odrobinę bardziej rzadsze niż do pizzy oraz powinno się delikatnie kleić się do rąk). Dokładnie wymieszaj najpierw łyżką do połączenia składników, a potem wyrabiaj rękami aż do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Gotowe ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 minut do wyrośnięcia.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
2
Krok 3
Ciasto delikatnie rozwałkuj nie za cienko na posypanym mąką blacie, starając się uformować placek w kształcie pizzy.
3
Krok 4
Na środku ułóż pokruszony ser (uformuj z niego tak samo okrąg, ale nie za duży, mniej więcej do połowy ciasta). Złącz ciasto z każdej strony jak sakiewkę, zamykając ser w środku. Sklej je dobrze (nadmiar ciasta odetnij). Spłaszcz trochę i odwróć chaczapuri. Jeszcze bardzo delikatnie rozwałkuj i rozciągnij rękami.
4
Krok 5
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, posyp mąką i ułóż ostrożnie gotowe chaczapuri i włóż do piekarnika, na 5 minut.
5
Krok 6
Po upieczeniu dokładnie posmaruj masłem z obu stron, przekrój na 4 części i ułóż na talerzu. Najlepiej jeść rękami, trzymając przez serwetkę.
6