Składniki
Mąka pszenna 380 g
Mleko 200 ml
Drożdże suche 14 g
Masło 30 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Cebula biała 2 szt
Czarnuszka 25 g
Kminek 15 g
Cukier 15 g
Sól 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Letnie mleko wymieszaj z cukrem, drożdżami i pozostaw na 5-7 minut.
1
Krok 2
Mąkę dopraw solą, wlej zawiesinę mleczną, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto, które przez chwilę wyrabiaj.
2
Krok 3
Przykryj ściereczka i pozostaw na ok. 45 minut.
3
Krok 4
W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w plastry i chwilę ją gotuj, aż zmięknie.
4
Krok 5
Następnie dopraw solą, kminkiem i czarnuszką, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostaw zamknięta, aż ciasto wyrośnie.
5
Krok 6
Przełóż ciasto na platformę roboczą, podsypaną mąką i dłońmi wyrób prostokąt.
6
Krok 7
Pokrój na cztery kawałki.
7
Krok 8
Podziel cebulę na każdy z kawałków ciasta, tak by brzegi ok. 1 cm, były puste.
8
Krok 9
Zagnieć brzegi bułki, przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczka i pozostaw na ok. 30 minut.
9
Krok 10
Wymieszaj oliwę z solą.
10
Krok 11
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
11
Krok 12
Pomaluj brzegi bułek oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut.
12
Krok 13
Po wyciągnięciu ponownie pomaluj oliwą z solą.
13
Krok 14
Zjadaj ciepłe lub zimne.
14