Składniki
Mleko 90 ml
Sól 5 g
Mąka pszenna 150 g
Masło 20 g
Ziemniaki 200 g
Boczek wędzony plastry 20 g
Cebula biała 0.25 szt
Majonez 15 g
Ser mozzarella żółty 100 g
Olej 60 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Ugotuj ziemniaki do miękkości w wodzie z odrobiną soli.
1
Krok 2
Rozpuść masło.
2
Krok 3
Wlej mleko do miski, dodaj sól i mąkę. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą i stworzy się grudkowa struktura.
3
Krok 4
Dodaj masło do reszty składników i mieszaj dopóki składniki się nie połączą. Powinno powstać gładkie ciasto. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
4
Krok 5
Ugotowane ziemniaki ugnieć na puree.
5
Krok 6
Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
6
Krok 7
Obraną cebulę pokrój bardzo drobno.
7
Krok 8
Do ubitych ziemniaków dodaj majonez, boczek i cebulę. Dokładnie wymieszaj.
8
Krok 9
Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj cienko. Na środek zetrzyj mozzarellę na grubych oczkach. Górę posmaruj masą ziemniaczaną.
9
Krok 10
Ciasto sklej u góry, tworząc coś w rodzaju sakiewki, zamykając masę w środku. Starannie sklej ciasto, nie pozostawiając dziur, obróć je i delikatnie rozwałkuj, tworząc gruby okrągły placek.
10
Krok 11
Na patelni rozgrzej połowę oleju i smaż ciasto, zaczynając od sklejonej strony, górę posmaruj resztą oleju. Smaż pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
11
Krok 12
Obróć ciasto i znów smaż około 5 minut pod przykryciem, aż będzie miało z obu stron złoty kolor.
12
Krok 13
Przełóż na talerz i pokój, możesz posypać szczypiorkiem.
13