6 lat temu

Domowe chipsy ziemniaczane

10 + 15 min
4 zł
bardzo łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ziemniaki 0.5 kg
Sól 10 g
Olej 0.5 l
Sposób przygotowania
Krok 1
Dokładnie umyj ziemniaki w skórkach (możesz je też obrać).
1
Krok 2
Rozgrzej olej w garnku.
2
Krok 3
Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plastry (około 2-3 mm).
3
Krok 4
Płucz kilka minut pod gorącą bieżącą wodą w celu wypłukania skrobii.
4
Krok 5
Wylej wodę i wypłukaj zimną.
5
Krok 6
Odcedzone z wody chipsy smaż na rozgrzanym oleju bez przerwy mieszając, na złoty kolor.
6
Krok 7
Odcedź w misce z papierowym ręcznikiem i posól.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami