5 lat temu

Chorizo / Cebula / Feta

30 min + 1 h
22 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 500 g
Sól 10 g
Oliwa z oliwek 30 ml
Ciepła woda 300 ml
Drożdże suche 7 g
Cebula czerwona 2 szt
Ocet winny czerwony 50 ml
Cukier puder 25 g
Jogurt grecki 250 g
Ser feta 200 g
Cytryna 0.5 szt
Ząbki czosnku 1 szt
Chorizo 300 g
Bazylia 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę, pokrój na talarki.
1
Krok 2
Ocet winny wymieszaj z cukrem i zalej talarki cebuli, przykryj.
2
Krok 3
Mąkę wymieszaj z solą, oliwą, wodą i drożdżami.
3
Krok 4
Całość bardzo dobrze wymieszaj, uformuj kule, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na ok. 60 minut.
4
Krok 5
W tym czasie wymieszaj ser feta z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem, schowaj do lodówki.
5
Krok 6
Przełóż ciasto z miski, na deskę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj.
6
Krok 7
Podziel na 8 części i z każdej i uformuj chlebki, wielkość dużej, silnej męskiej dłoni.
7
Krok 8
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię dość mocno.
8
Krok 9
Smaż chlebki z każdej strony do momentu, kiedy będą oznaki przypalenia na chlebkach.
9
Krok 10
Rozgrzej grill w piekarniku.
10
Krok 11
Zmiel drobno Chorizo
11
Krok 12
Połóż chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
12
Krok 13
Połóż chorizo na każdy chlebek i włóż do piekarnika na ok. 5-7 minut.
13
Krok 14
Następnie połóż kawałki marynowanej cebuli, polej jogurtem z fetą i posyp posiekaną bazylią.
14
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami