Składniki
Mięso wołowe mielone 200 g
Bułki brioche 1 szt
Ser cheddar plastry 4 szt
Cebula biała 1 szt
Ogórki konserwowe 1 szt
Majonez 20 g
Ketchup 10 g
Musztarda stołowa 10 g
Sól 3 g
Pieprz 3 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Ogórka konserwowego pokrój wzdłuż na plastry.
1
Krok 2
Mięso podziel na 2 równe połówki i uformuj z nich kulki.
2
Krok 3
Rozgrzej dużą suchą patelnię (lub dwie, jeśli nie masz odpowiednio dużej). Bułkę przekrój w poprzek i połóż obie połówki na patelni wewnętrzną stroną. Kiedy się zarumienią i będą chrupiące, obróć je na drugą stronę. Po minucie zdejmij z patelni.
3
Krok 4
Wytrzyj patelnię z okruszków i wlej na nią olej. Połóż kulkę mięsa i przez papier do pieczenia przyciśnij mocno łopatką lub rondelkiem, żeby spłaszczyć mięso na średnicę burgera. To samo zrób z kolejną.
4
Krok 5
Obok wrzuć cebulę, posyp mięso oraz cebulę solą i pieprzem. Smaż mięso około 2 minut, obróć je i ponownie dopraw. Cebulę pomieszaj, ma być podsmażona na brązowy kolor.
5
Krok 6
Połóż cebulę na mięsie i przykryj serem. Smaż jeszcze 2 minuty.
6
Krok 7
W tym czasie górną część bułki posmaruj majonezem, a spód musztardą i ketchupem. Na spodzie poukładaj ogórki.
7
Krok 8
Kotlety z patelni połóż jeden na drugim i przełóż na burgera. Przykryj górną częścią.
8