Składniki
Antrykot 200 g
Pomidory 1 szt
Ziemniaki 3 szt
Cebula czerwona 1 szt
Rukola 10 g
Ciabatta 1 szt
Tymianek świeży 5 g
Ocet winny czerwony 30 g
Cukier 20 g
Majonez 50 g
Sól 10 g
Pieprz 10 g
Olej 300 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Wyjmij antrykot z lodówki - zawsze dobrze wyjąć stek pół godziny przed smażeniem, żeby nabrał temperatury pokojowej. Wtedy łatwiej będzie uzyskać pożądany stopień wysmażenia oraz soczystość. Oczyść go z błon i nadmiaru tłuszczu.
1
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w krążki. Wymieszaj ocet z cukrem i tymiankiem, zalej nim cebulę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do słoiczka - przemieszaj co jakiś czas.
2
Krok 3
Umyte ziemniaki pokój na frytki stekowe - słupki około 1x1 lub 2x1 cm grubości. Przepłukaj je na sitku pod gorącą wodą, aby wypłukać nadmiar skrobi.
3
Krok 4
Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Zostaw sobie 30 ml oleju na smażenie steka.
4
Krok 5
Wrzucaj frytki na rozgrzany olej i smaż około 8-10 minut na złoty kolor. Po tym czasie odcedź je na talerzu wyłożony papierowym ręcznikiem.
5
Krok 6
Umyj pomidora i rukolę. Pomidora pokrój w plastry.
6
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
7
Krok 8
Na patelni rozgrzej resztę oleju. Antrykot posól z obu stron.
8
Krok 9
Delikatnie połóż stek z antrykotu na rozgrzanej patelni i nie ruszaj go, żeby nie uciekły z niego soki. Możesz go przewrócić dopiero jak wytworzy się "skórka". Smaż z obu stron na pożądany stopień wysmażenia. Przy grubości steka około 2-3 cm będzie to około: Blue - po 1 min, Rare - po 2 minuty, Medium rare - po 3 minuty, Medium - po 4-5 min, Medium well - po 6-7 min, Well done - po 8 minut.
9
Krok 10
Usmażony antrykot przełóż na kratkę z piekarnika (żeby powietrze mogło cyrkulować) i pozwól mu odpocząć około 5 minut. Dzięki temu soki rozejdą się po mięsie i będzie soczyste. Kładąc stek od razu na talerzu puści sok, przez co będzie wyglądać źle oraz straci soczystość. Posyp go obficie grubo mielonym pieprzem.
10
Krok 11
Ciabattę przekrój w poprzek na pół (jak bułkę do burgera) i wstaw do piekarnika na 5 minut.
11
Krok 12
Ponownie rozgrzej głęboki olej, dosmaż frytki jeszcze 2 minuty - wytworzy się chrupiąca skórka. Odcedź je z tłuszczu i przełóż na talerz.
12
Krok 13
Pokrój antrykot w cienkie paski.
13
Krok 14
Wyjmij ciabattę. Posmaruj obie połówki majonezem. Na spodzie ułóż rukolę, na niej pokrojony w paski antrykot. Na górę pomidor i piklowana cebula. Przykryj górną częścią, wbij 2 wykałaczki i przekrój na pół. Ułóż na talerzu obok frytek.
14