Składniki
Polędwica wołowa 200 g
Ziemniaki 3 szt
Rukola 15 g
Tymianek 5 g
Musztarda Dijon 32 g
Ocet winny biały 13 ml
Miód 32 g
Jogurt naturalny 63 g
Olej 480 ml
Sól 15 g
Pieprz 13 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wyjmij polędwicę z lodówki - zawsze dobrze wyjąć stek pół godziny przed smażeniem, żeby nabrał temperatury pokojowej. Wtedy łatwiej będzie uzyskać pożądany stopień wysmażenia oraz soczystość. Oczyść ją z błon i nadmiaru tłuszczu.
1
Krok 2
Umyte ziemniaki pokój na frytki stekowe - słupki około 1x1 lub 2x1 cm grubości. Przepłukaj je na sitku pod gorącą wodą, aby wypłukać nadmiar skrobi.
2
Krok 3
Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Zostaw sobie 30 ml oleju na smażenie steku i 150 ml do sosu.
3
Krok 4
Wrzucaj frytki na rozgrzany olej i smaż około 8-10 minut na złoty kolor. Po tym czasie odcedź je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
4
Krok 5
Do przygotowanej musztardy dodaj miód, ocet i jogurt naturalny. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Połącz bardzo dokładnie wszystkie składniki rózgą. Mieszając, cały czas bardzo powoli wlewaj 150 ml oleju - ma powstać gęsty sos.
5
Krok 6
Gotowy sos wymieszaj z umytą rukolą (możesz dodać również pokrojonego w kostkę pomidora).
6
Krok 7
Na patelni rozgrzej resztę oleju. Polędwicę wołową posól z obu stron.
7
Krok 8
Delikatnie połóż stek z polędwicy na rozgrzanej patelni i nie ruszaj go, żeby nie uciekły z niego soki. Możesz go przewrócić dopiero jak wytworzy się "skórka". Smaż z obu stron na pożądany stopień wysmażenia. Przy grubości steka około 4-5 cm będzie to około: : Blue - po 2 min, Rare - po 3 minuty, Medium rare - po 4 minuty, Medium - po 5-6 min, Medium well - po 7-8 min, Well done - po 10 minut. Pamiętaj, żeby smażyć też po bokach po około 1-2 min, żeby zamknąc pory steku z każdej strony.
8
Krok 9
Usmażoną polędwicę przełóż na kratkę z piekarnika (żeby powietrze mogło cyrkulować) i pozwól jej odpocząć około 5 minut. Dzięki temu soki rozejdą się po mięsie i będzie soczyste. Kładąc stek od razu na talerzu puści sok, przez co będzie wyglądać źle oraz straci soczystość. Posyp go obficie grubo mielonym pieprzem.
9
Krok 10
Ponownie rozgrzej głęboki olej, dosmaż frytki jeszcze 2 minuty - wytworzy się chrupiąca skórka. Odcedź je z tłuszczu i przełóż na talerz. Obok ułóż sałatkę z rukoli.
10
Krok 11
Na samym końcu ułóż stek i udekoruj.
11