Składniki
Tofu 0.5 szt
Cebula biała 0.25 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Cebula dymka 0.5 szt
Sezam biały 5 g
Sól 10 g
Cukier 10 g
Chilli w proszku 10 g
Sos sojowy 10 g
Woda 200 ml
Kuskus 50 g
Bulion warzywny 200 ml
Rukola 20 g
Pomidorki cherry 5 szt
Oliwa z oliwek 30 ml
Olej 40 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je bardzo drobno. Umyj dymkę i też posiekaj, połowę połącz z cebulą i czosnkiem.
1
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni.
2
Krok 3
Tofu przekrój w poprzek na pół tworząc 2 duże “steki”. Smaż z obu stron na brązowy kolor i odstaw na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni podsmaż przez 2 minuty posiekaną dymkę, cebulę i czosnek.
3
Krok 4
Zalej wodą wymieszaną z sosem sojowym, cukrem, solą i chilli w proszku. Podgrzewaj, aż zacznie się gotować.
4
Krok 5
Na osobnej patelni spraż sezam i dodaj na patelnie z sosem. Wymieszaj i dodaj usmażone tofu. Gotuj co jakiś czas obracając, aż płyn całkiem się zredukuje, a tofu obtoczy sosem.
5
Krok 6
Zagotuj bulion warzywny, zalej nim kuskus (bulion musi być około 1 cm nad kaszą) i przykryj folią aluminiową. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól.
6
Krok 7
Pomidorki cherry Umyj i pokrój na połówki. Wymieszaj w misce z umytą rukolą i oliwą. W razie potrzeby dopraw solą.
7
Krok 8
Na talerz wysyp kuskus, ułóż na nim tofu i obok sałatkę. Udekoruj.
8