Składniki
Kasza pęczak 120 g
Podgrzybki 40 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Tymianek 7 g
Pasta truflowa 15 g
Oliwa truflowa 15 ml
Masło 25 g
Parmezan 15 g
Rukola 30 g
Śmietanka 30% 70 ml
Wino białe 30 ml
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody wrzuć kasze pęczak i mieszając od czasu do czasu, gotuj 15 minut. Po tym czasie odcedź ją na sitku.
1
Krok 2
Obierz cebule i czosnek, posiekaj drobno. Rukolę i tymianek umyj.
2
Krok 3
Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem i tymiankiem na złoty kolor.
3
Krok 4
Wrzuć podgrzybki i smaż jeszcze minutę, dopóki nie zmiękną (to zajmie trochę dłużej, jeśli używasz mrożonych). Zalej je winem i gotuj do momentu całkowitego zredukowania płynu. Wlej śmietankę, dodaj pastę truflową i wsyp ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
4
Krok 5
Przełóż kaszotto na talerz, na nim ułóż rukolę, posyp parmezanem i polej oliwą truflową.
5