Składniki
Kasza manna 40 g
Mleko 350 ml
Truskawki mrożone 100 g
Cukier 30 g
Banan 1 szt
Pomarańcze 0.5 szt
Cukier wanilinowy 5 g
Kakao gorzkie 5 g
Sól 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Truskawki przesyp do rondelka i zasyp 20 g cukru, podlej odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż truskawki zmiękną.
1
Krok 2
Mleko wlej do garnka, dodaj resztę cukru, sól, cukier wanilinowy i kaszę mannę. Gotuj na średnim ogniu bardzo często mieszając rózgą.
2
Krok 3
Truskawki przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Odstaw do ostygnięcia.
3
Krok 4
Obierz banana i pomarańczę. Pomarańczę pokrój w cząstki a banana w plasterki.
4
Krok 5
Kiedy kasza manna zacznie się gotować, mieszaj jeszcze kilka minut cały czas mieszając, do momentu aż zgęstnieje.
5
Krok 6
Przelej kaszę do miski, polej sosem truskawkowym, poukładaj owoce i posyp kakao. Możesz udekorować listkami mięty lub melisy.
6