6 lat temu

Kurczak / Kasza pęczak / Brokuł

40 min
12 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Kasza pęczak 80 g
Ząbki czosnku 3 szt
Masło 50 g
Natka pietruszki 1 szt
Brokuły 0.5 szt
Sól 20 g
Pieprz 6 g
Olej 15 ml
Cukier 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyte brokuły pokrój na mniejsze różyczki, zblanszuj (wrzuć do wrzątku i gotuj około 30 sekund, odcedź na sitku i wrzuć do zimnej wody z lodem, dzięki temu nie stracą koloru podczas gotowania).
1
Krok 2
Zagotuj wodę (jej ilość to około 3 razy więcej niż waga kaszy, np. dla 80 g kaszy będzie to 240 g wody) z odrobiną soli, dodaj kaszę pęczak i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby kasza wchłonęła całą wodę.
2
Krok 3
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
3
Krok 4
Obrany czosnek posiekaj na plasterki. Na patelnię wlej olej, wsyp czosnek i rozgrzej olej.
4
Krok 5
Umyty filet z kurczaka oczyść i obsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Piecz 14-16 minut.
5
Krok 6
Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzuć zblanszowane brokuły i gotuj około 7-8 minut.
6
Krok 7
Do kaszy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
7
Krok 8
Upieczonego kurczaka przekrój, a brokuły odcedź.
8
Krok 9
Ułóż składniki na talerzu i udekoruj.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami